Патріотичні картини вінницьких журналістів

Представники вінницьких редакцій провели першу в Україні власну виставку картин на тему «Патріотизм очима журналістів».

Художні роботи 10-ти медійників експонувались з 21 по 27 серпня 2017 року на першому поверсі адмінбудівлі Вінницької облдержадміністрації та облРади по вулиці Соборна 70. Виставка була приурочена 26-й річниці Дня незалежності України. Доробки мас-медіа побачило чимало відвідувачів, зокрема, і місцеві посадовці та депутати.

 

– Вражена роботами журналістів: яскраві, креативні і дуже індивідуальні роботи – не має повторів в образах і ідеях. Для мене виставка стала відкриттям і свідченням того, що творча людина талановита в усіх напрямках мистецтва. Потрібно лише спробувати. Передати свої думки можливо, використовуючи будь-які засоби творчості. І це не лише слово, – розповіла про свої враження директор Вінницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Стоялова.

– На мою думку, патріотизм «проснувся» у людей з кінця 2013 року, коли розпочалася нова революційна хвиля. На жаль, у моєму рідному Криму його не виховували – наслідки відомі. Безперечно, і там є люди, які прагнуть змінити ситуацію… Я очолюю структуру, куди вінничани прийшли на хвилі патріотизму. І, запевняю, без цього духу мало що вдається втілити. Не брав у руки пензля, але на полотні я би зобразив тризуб – цей державний символ мене надихає, – поділився керівник Управління патрульної поліції міста Вінниці Редван Усеінов.

– Мені сподобалась ідея! Багато позитиву, журналісти доклали зусиль, щоб роботи були різнопланові за концепцією. Звісно, професійну майстерність слід вдосконалювати і для багатьох ця можливість доторкнутись до мистецтва – гарний шанс, і, також, старт у новому напрямку розвитку. Автори, малюючи картини, отримували насолоду – це відчувається. Тематична журналістська виставка – гарний приклад для інших, – прокоментував під час відвідин виставки народний художник України Володимир Козюк.

Професійних художників серед представників преси не було, але їх картини маслом вийшли чуттєві і «з підтекстом» – промовиста ілюстрація сформованого за 26-ть років незалежності України почуття патріотизму у молоді.

Так, у представника ГО «Вінницька обласна громадська організація «Агенція журналістських розслідувань» Юлії Короцінської патріотизм втілився у «Третє око четвертої влади», у волонтерки ГО «СПІНОЗА» Олени Суходоєвої – завзята «Подоляночка» крутить квадратні колеса велосипеду, стажерка газети «ВІННИЧЧИНА» Альона Шпичка намалювала «Вірність», а тележурналістка телеканалу «Доба» Тетяна Довгань «виростила» на полотні «Квітку», майстер пера сайту http://i-vin.info Катерина Мацієнко перевтілилась у майстра пензля, «проклавши» свою «Дорогу», журналіст першого радіо вінницької громади Зорина Гаджук запевняє: «Україна в мені», підтримав колежанку і студент ВНПУ Олександр Титко – його персонажі стверджують: «Патріотизм – це ми!». З поміж робіт виділяється робота Микити Панасенко – журналіста газети «RIA» та сайту «20 хвилин» – автор «Спокути» вдався до алегоричної профілактики корупції у країні.

Натомість журналіст cайту vlasno.info Тетяна Щербатюк побачила в Україні «Вершницю, що мчить у мрію».

 

 

 

 

 

 

А Наталія Журбенко, голова Правління журналістської ГО «СПІНОЗА», запропонувала усім поціновувачам журналістського живопису присісти у віртуальне патріотичне крісло і зробити свій внесок у розвиток держави.

Втілити «патріотизм» на холсті представникам вінницьких редакцій допомагали художниці студії «АкВарель» Валерія Савицька і Тетяна Кошелевська.

 

Оригінальні картини продавались. Придбати їх можна було, зателефонувавши автору картини і надавши можливість журналісту реалізувати  бажання. Дехто хотів купити фотоапарат, інший автор мав сплатити кредит за ноутбук, були бажаючі допомогти соціально вразливим дітям та підтримати іншу людину, яка опинилась у скрутних обставинах. Телефони для контактів і опис концепції картини організатори виставки розмістили поряд із полотнами.

Проте, особливого ажіотажу серед можливих меценатів роботи не викликали. Фактично, вдалось реалізувати лише одну роботу – картину «Подоляночка» придбав Володимир Козюк. Визнаний майстр пензля високо оцінив нестандартний образ «патріотичної дівчинки» на велосипеді, яка вперто рухалась уперед, долаючи всі закони фізики. За словами автора роботи Олени Суходоєвої, виручені кошти вона витратить на канцелярські товари для своєї донечки-першокласниці, адже вона належить до соціально вразливої категорії.

Решту картин автори вирішили залишити у редакційних колективах, щоб їх роботи надихали на творчість і колег по «цеху».

-До благодійності нікого не змусиш – це має відбуватись за покликом серця, а не «з-під палки», тож поціновувачі виставки і автори картин мають право на свій вибір. Деякі журналісти оцінили свої роботи у 10 тисяч гривень. Для мене ця ціна здається «захмарною», але ж митці так оцінили свою інтелектуальну працю над картиною і не хотіли розмінюватись на «копійчану» благодійність, бо більше 500 гривень за картину не запропонував ніхто. Дякуємо Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА за підтримку проекту і працівникам Вінницького обласного краєзнавчого музею за допомогу в оформленні виставки картин журналістів. Вважаю, що соціально-благодійне завдання проекту виконане на всі 100% – журналісти-учасники відчули ефект живопису, як можливість виразити себе і свої відчуття, а спостерігачі оцінили ідеї та «прицінились» до інтелектуальної вартісності тепер уже не лише майстрів пера, а й пензля, – переконана очільник ГО «СПІНОЗА», ініціатор проекту Наталія Журбенко.

Проект, що тривав з 3 липня по 29 серпня 2017 року реалізувала громадська організація «Фундація журналістів із інвалідністю та порушеннями функцій опорно-рухового апарату «СПІНОЗА».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.