Вінницькі мікробіологи здатні обробити за день понад 2000 зразків на Covid-19

Фахівці ДУ “Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” http://cgz.vn.ua/ (раніше санстанція-авт.) – вітчизняні «рекордсмени» з тестування на Covid-19. Найрезультативніший день минулого року – 2800 тестів. Це один із найвищих показників по Україні на сьогодні.

Подробицями поділився заввідділом епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Степан Томин.

        – Лабораторія особливо небезпечних інфекцій отримала “нове життя” завдяки реалізованому у 2011 році українсько-американському проекту зі зниження біологічної загрози. Тепер тут дiють найсуворiшi вимоги вiдповiдно до міжнародних стандартiв: окремий вхід iз персональним кодом для персоналу, магнітні ключі в кабінети, маски, спецкостюми, рукавички, зразки лаборанти віддають через спецiальнi передавальні вікна. Це не примха, а питання життя і смерті: люди працюють зі смертельними вірусами і безпечність може дорого обійтися. Біоматеріал знезаражується у спеціальному автоклаві і передається для утилізації. Щорічно лабораторія проходить аудит та пiдтверджуе сертифікат акредитації.


Окрім ПЛР-досліджень лабораторія проводить низку серологічних аналізів. Весь процес відбувається під відеоспостереженням, виключаючи будь-яку фальсифікацію.

– Завдяки цим суворим заходам, навіть у гострий період, вдалося зберегти здоров’я персоналу. Деякі колеги, на жаль, не уникли зараження короновірусом, але ці випадки — побутові і жодним чином не пов’язані iз роботою, – констатує Степан Томин. – До речі, після вакцинації проти короновірусу в квітні-липні 2021 року, ніхто з наших співробітників не захворів. На сьогоднішній день усіма співробітниками пройдено вакцинацію.

У березні-квітні 2020 року доводилось працювати до 24 годин на добу.

– Ми почали iз 200 тестів на день і більше обробити було вкрай проблематично – близько десятка лаборантів «вручну» не справлялися з навантаженням. Добре, що нашому керівництву вдалося в терміновому порядку придбати потрібне обладнання – і тоді ми вийшли на «рекордний» для України показник — близько 2800 тестів на добу, – зазначила завідуюча мікробіологічною лабораторією Людмила Скорун.

– Потребу охорони здоров’я Вінницької області ми задовольнили. Якість і оперативність — гарантуємо: наші результати відразу вносяться в загальну систему обміну інформацією по Covid – 19, а для осіб, які бажають виїхати за кордон – з перекладом на англійську мову. Така послуга платна. Також, періодично ми направляємо позитивні результати до столичної лабораторії, аби визначити штам, який поширений на сьогоднішній день. Поки що «гуляє Дельта», але, думаю, після новорічної міграції в Україну зайде «Омікрон», – інформує С. Томин.

До речi, ПЛР-тестуватися просто: за три години «до» – не їсти, не використовувати краплі для носа і аерозолі для горла, не пити рідини. Решта навчений персонал зробить сам – забір слизу з носа і горла проводять спритно й охайно.

За словами С. Томина, сертифікат Вінницького Центру МОЗ України приймають всі країни світу: у двох Q-кодах зашифрована вся необхідна інформація — персональні дані тестованого та ідентифікація Центру. Вартість послуги досить низька порівняно з приватними лабораторіями -660 гривень, а результат можна отримати вже через пару годин. Це одна з найбільш “оперативних” лабораторій регіону. Якщо мова йде про отримання тесту на антиген – такі, як правило, вимагають після повернення з-за кордону, результат доступний вже за 20 хвилин. Подейкують, що багато вінницьких приватних лабораторій віддають «свої» тести на Малиновського 11 і, не напружуючись продають їх своїм клієнтам, але вже дорожче.

Працівники лабораторії ж трудяться «за зарплату і стаж»: надбавки строго врегульовані законодавством і статус «державної» установи не дозволяє розгорнути комерцію.

До речі, громадянам України при в’їзді в Україну необхідно встановити і активувати програму «Вдома» і почати самоізоляцію через 72 години після в’їзду. За цей час у вас є можливість пройти ПЛР-тестування або зробити експрес-тест на антиген за 360 грн в лабораторії Вінницького Центру. У разі негативного результату самоізоляція не застосовується. Якщо тест позитивний – самоізоляція на 10 днів.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.