Вінницький воєнком не визнає НСЖУ, як профспілку

Вінницький воєнком Олег Вінницький не в курсі, що посвідчення члена НСЖУ означає належність до професійної спільноти. На підтвердження журналістської діяльності, він вимагає додаткові документи, плутаючись у законах і термінах.

Цей випадок законодавчого невігластва начальника Вінницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковника Олега Вінницького зафіксовано журналістом ГО «СПІНОЗА». Інформацією вже зацікавились правоохоронці. Ймовірно, йдеться про військовий злочин – незаконне втаємничення інформації під час воєнного стану. Бо офіцер одним «необережним розчерком пера» нівелював чинне законодавство України й понад 60-річну історію Спілки журналістів України.

«Зазначена спілка (Національна спілка журналістів України – авт.), згідно даних Міністерства юстиції України є творчою спілкою, основний вид діяльності – 94.12 «Діяльність професійних громадських організацій». Таким чином, жодних підтверджуючих документів, що Ви є журналістом… Вами не було надано», – йдеться у відповіді на інформаційний запит журналіста.

О. Вінницький, із посиланням на Мінюст України, називає НСЖУ «ПРОФЕСІЙНОЮ громадською організацією». І, водночас, чомусь не визнає її повноважень. Посадовець нехтує роз’ясненнями, розміщеними на сайті Міністерства (в тому числі, й для нього – авт.) щодо журналістської діяльності.

Так, головний спеціаліст Департаменту соціального, трудового та гуманітарного законодавства Міністерства юстиції України Г.М. Красноступ наприкінці своєї статті наголошує на кримінальній відповідальності за ненадання інформації журналісту і, відтак, умисне перешкоджання його законній професійній діяльності.

Позицію Мінюсту підтримує і відомий український адвокат, медіа-юрист Людмила Панкратова. Вона радить посадовцю ознайомитись із положеннями Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та іншими нормативно-правовими актами, які слід застосовувати у сукупності, визначаючи правові норми журналістської діяльності.

На жаль, незважаючи на високу посаду, пан «синьоокий полковник» таких навичок у конкретному випадку не продемонстрував. Можливо, у вік ІТ-технологій він навіть пошуковиками не користується. А свідомих, аби підказати – поруч із ним не залишилось.

Довідково. За інформацією, розміщеною на сайті НСЖУ, Спілка налічує понад 19 тисяч членів.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.