Маски – геть: з 1 червня можна не одягати маску у громадських місцях?

Станом на ранок 1 червня (скріншот з сайту), з 31 травня на території України мав офіційно завершитись карантин по COVID-19, введений постановою Кабінету Міністрів України №1236 від 9 грудня 2020 року.

Однак, вже пізніше, до вищезазначеної Постанови на сайті Верховної Ради України було внесено зміни, відповідно до прийнятих Кабінетом Міністрів України №630 від 27.05.2022 р. (дивись скріншот нижче).

Відповідно до цих даних ,  карантин триватиме до 31 серпня 2022 року. 

Як повідомлялось раніше, «відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” Кабінет Міністрів України, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі – COVID-19), установив з 19 грудня 2020 р. до 31 травня 2022 р. на території України карантин…».

     Чому посадовці припізнились із вчасним інформуванням населення на офіційному сайті ВРУ щодо продовження карантинних вимог – най з’ясовують між собою.

Але, окремі інформаційні джерела повідомляли про ніби-то якісь інсайдерські заяви чиновників у соцмережах та месенджерах.

Подібне інформування наразі ще не прийнято законодавчо – проект Закону про медіа, яким буде надано юридичну оцінку соцмережам і месенджерам, розглядається у комітетах ВРУ із 2020 року.

Фактично, посадовці не так і не навели порядок у інформаційному полі аби вчасно і в повній мірі інформувати населення про всі законодавчі “забаганки”.  А, відтак, не можуть вимагати від людей неможливого – знати про всі юридичні новації і їх дотримуватись.

Зокрема, більшості громадян довелось пережити тиск правоохоронців із штрафними санкціями. Хоча, чинити примус на дотримання карантинних вимог до носіння маски ніхто не мав права. Тим паче, якщо у людини є протипоказання за станом здоров’я.

Втім, окремі працівники поліції, нехтували чинним законодавством. Звісно, що за такі дії вони нестимуть відповідальність.

P.S. Впродовж дії, до вищевказаної Постанови було внесено 48 змін. Останні – 27 травня цього року. Зміни стосувались регулювання цін на основні види продовольчих товарів, пальне, перетину кордону та іншого.

Постанова Кабінету Міністрів України  №1236 від 09.12.2020 року 23 серпня 2022 року знову зазнала змін й поки що карантинні заходи продовжено до 31 грудня 2022 року.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.