Заборонений в Україні антибіотик продають без рецепту й учетверо дорожче

«Чому ціна на «Вільпрафен» зросла в чотири рази?» – цікавляться пацієнти отоларингологів. Цей антибіотик пройшов реєстрацію на українському ринку у 2017 році й добре себе зарекомендував у практиці лікування ЛОР-захворювань.

Однак, у 2021 році, за даними сайту tabletki.ua  звернення ТОВ “Астеллас Фарма” спонукало Мінохорониздоров’я України відкликати цей лікарський засіб з ринку. Причина – виявлення бракованої партії.

Втім, заборонений до реалізації препарат й надалі продають. Через мережу Інтернет, «з-під поли» через знайомих працівників у фарміндустрії. За спекулятивною ціною в чотири рази дорожче від колишньої вартості.

Причому, стрибок ціни відбувся у лютому 2023 року і припав на час введення в Україні воєнного стану.

Як «свідчить» Google, географія походження «Вільпрафену», що реалізується в Україні – Італія.

ГО «СПІНОЗА» конфіденційні джерела повідомили –  здебільшого, антибіотик італійського виробництва продають через мережу аптек Одеси та Києва.

Відомо, що в Україні діє заборона на придбання антибіотиків без електронного рецепта лікаря. Електронний рецепт пацієнт зможе отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем, а також у лікарів-ФОП, які отримали ліцензію на медпрактику. Умова — реєстрація в ЕСОЗ. Норми про відпуск антибіотиків за електронними рецептами МОЗ затвердило наказом від 21.07.2022 № 1284.

Довідково. У складі «Вільпрафену» – джозаміцин. Джозаміцин розроблений японською компанією «Yamanouchi», та застосовується у клінічній практиці з 1970 року для лікування інфекційних захворювань, спричинених чутливими до джозаміцину мікроорганізмами (Chlamydia trachomatis та Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Legionella pneumophila); грампозитивних бактерій (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes таStreptococcus pneumoniae (pneumococcus),Corynebacterium diphteriae, грамнегативних бактерій (Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis), а також проти деяких анаеробних бактерій (Peptococcus, Peptostreptococcus, Clostridium perfringens). Незначно впливає на ентеробактерії, тому мало змінює природну бактеріальну флору шлунково-кишкового тракту. Ефективний при резистентності до еритроміцину. Резистентність до джозаміцину розвивається рідше, ніж до інших антибіотиків групи макролідів.

Призначається «Вільпрафен» при інфекціях ЛОР-органів та дихальних шляхів, стоматологічних інфекціях, інфекціях шкірного покриву та м’яких тканин, інфекціях сечостатевої системи.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.