Кінець ері хабарників у “білих халатах”? Медогляд військовозобов’язаних контролюватиме НСЗУ

Кабінет Міністрів України прийняв постанову про фінансування цивільних медзакладів за програмою медгарантій при медичному обстеженні військовозобов’язаних. Вартість пакету послуг Нацслужба здоров’я України оцінила у 883 гривні. Поки що жоден із медзакладів України не виявив ініціативи проводити такі комплексні медогляди.

«Щоб посилити спроможність військово-лікарських комісій у Програмі медичних гарантій запроваджується новий пакет, який дозволить залучити до роботи комісій цивільні медзаклади. Відповідне рішення прийняв Кабінет Міністрів України. Ознайомитися з постановою можна за посиланням.
Пакет передбачає проведення медичних оглядів мультидисциплінарними командами лікарів військово-лікарських комісій (ВЛК), що утворюються при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.  Національна служба здоров’я України укладатиме договори з цими закладами та забезпечуватиме оплату наданих послуг – 883 грн за один комплексний медичний огляд», – йдеться у повідомленні на сайті НСЗУ.

В межах пакету “Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки” визначено:

  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • направлення, за наявності показань, в інші медичні заклади для проведення необхідних консультувань та обстежень, а також для надання спеціалізованої медичної допомоги у разі потреби;
  • оформлення проєктів довідок та формування медичних висновків щодо стану здоров’я особи.

У приватній розмові працівниця НСЗУ Вікторія повідомила ГО «СПІНОЗА», що наразі пакет не діє, оскільки це поки що перспективний план роботи на 2023 рік. Медзакладів, які б могли надавати якісні послуги й брати на себе відповідальність за висновки своїх фахівців, МОЗ України ще не визначило. «Оголошення на новий пакет НСЗУ відкриє після погодження специфікацій МОЗ України», – констатують у НСЗУ.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.