«Ні» насиллю!» навчались говорити учасники проекту ГО «Паросток»

Близько 80 людей із інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб взяли участь у проекті «Твій світ без насилля», що проводить впродовж січня-лютого 2018 року у Вінниці громадська організація «Паросток».

Впродовж двох місяців бенефіціари проходять тренінги, знімають напругу під час арт-терапевтичних занять, отримують допомогу психолога, беруть активну участь у інформаційно-просвітницькій кампанії.

– Тема для проекту наша організація обрала не випадково – на сьогодні в області проживає 7865 сімей, а це 12 439 осіб-переселенців, із них – 1696 – діти. На жаль, соціальними наслідками української трагічної ситуації стало зростання випадків насильства серед внутрішньо переміщених осіб, які раніше не були схильні до цього. Причинами дослідники з інституту соціології НАНУ називають тривалі невирішені питання забезпечення житлом, відсутність роботи, проблеми зі здоров’ям, незахищеність з боку держави. Тривога та стреси, відсутність віри та надії на стабільність викликають нервові зриви і нестриманість в емоційних проявах аж до фізичної агресії. Наш міні-проект можна вважати апробацією методики з протидії насиллю, яку доцільно поширити на більшу аудиторію, – констатувала керівник проекту, очільник ГО «Паросток» Ірина Саранча.

Обговоривши свої проблеми у колі однодумців під час дії проекту, люди із інвалідністю та переселенці, постраждалі від конфлікту на сході країни, отримали корисний досвід протидії насильству, інформацію про наявні у Вінниці центри допомоги, де надаються консультативні, юридичні і соціальні послуги, а також «гарячі» номери телефонів, звернувшись на які можна врятуватись від ситуації з високим ризиком загрози життю і здоров’ю.

Всю цю корисну інформацію ГО «Паросток» зібрала у інформаційному буклеті «Життя без насилля – можливо!». А набутим досвідом учасники проекту будуть ділитись із друзями та знайомими, поширюючи знання, пропагуючи толерантність і милосердя у суспільстві.

Довідково. Проект «Твій світ без насилля»  громадської організації «Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» реалізується в рамках проекту «Соціальна підтримка жінок та дітей постраждалих внаслідок військового конфлікту на Сході країни», який започаткували фундація «Добра воля» (Республіка Польща, м. Краків) та Житомирська обласна громадська організація «Воскресіння» (Україна, м. Бердичів). Проект підтримано за програмою RITA – «Перетворення у регіоні» Польсько-Американського Фонду Свободи, яку реалізує фонд «Освіта для демократії».

Bookmark the permalink.

Comments are closed.