Фармакологи виділили екстракти з комах, що лікують пухлини і віруси

Імуномодулятори з екстрактів комах «вбивають» хвороботворні бактерії, грибки, віруси, пухлини, підвищують імунітет, регенерують тканини, виводять токсини  і відновлюють клітини печінки. Результати експериментів і клінічні доводи вчені-медики із Державного університету медицини і фармації ім. Миколи Тестеміцану, що у Кишеневі (Республіка Молдова), представили у вінницькому виданні матеріалів всеукраїнської медичної конференції з клінічної фармакології.  

-Використання препаратів із екстрактами комах подекуди ще розцінюється як містика чи знахарство. А дарма. Комахи демонструють нам дива метаболізму, виробляючи велику кількість білку, ферментів, ліпідів, гормонів та інших біологічно активних речовин, що забезпечують перехід із однієї стадії розвитку в іншу (яйця, личинки, лялечки, доросла комаха), здатні боротись із інфекціями, виробляти імунітет, – інформують фахівці із Молдови.

На підставі отриманих даних, дослідники знаходять пояснення, чому дощові хробаки використовувались для лікування хвороби очей, настойка з мурах – при артритах, бронхітах, воші – для лікування гепатиту А, велика воскова міль – для лікування туберкульозу і чоловічого безпліддя.

Вчені запевняють: успіхи сучасної науки дозволяють відкрити таємниці біології, фізіології, біохімії та імунології комах, що надає невичерпні можливості використання у медицині, зокрема, у створенні протимікробних, противірусних, імунотропних, гепатопротекторних, цитопротекторних та інших препаратів.

Так антимікробні пептиди, виділені з комах, зокрема, нізин широко застосовують як консервант. Цекропіни пропонують використовувати для дезінфекції контактних лінз. На основі аллоферонів з личинок синтезували препарати для лікування герпетичних та папіломовірусних інфекцій. А виділення північноамереканських кліщів здатні уповільнювати ріст меланомі пухлин підшлункової залози, шкіри і навіть сприяти їх повному зникненню. Екстракт з личинок мух сприяє очищенню та загоєнню ран і застосовується у хірургічній практиці. А продукти бджільництва – вже давно довели свої профілактичні та лікувальні властивості при різноманітних захворюваннях. Метода отримала назву – апітерапія. 

Молдавські вчені також відзначили перспективність ентомологічних препаратів – імугептину і імупирину, що мають антиокседантну і імунотропну дію та рекомендують його як імуномодулятор.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.