Вимоги одягнути маску без респіраторних симптомів є насильницькими діями

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19 слід використовувати раціонально. На цьому наголошує Міністерство охорони здоров’я України, відповідно до стандартів медичної допомоги COVID-19.

-Профілактичні заходи є ключовими, і вони є однаковими як для сфери охороні здоров’я, так і для населення в цілому. Найбільш ефективними профілактичними заходами для населення є: …респіраторна гігієна та етикету кашлю: кашель або чхання в зігнутий лікоть або хустинку з її утилізацією в подальшому; носіння медичної маски, якщо наявні респіраторні симптоми і виконання гігієни рук після зняття та утилізації маски; підтримання соціальної дистанції (не менше 1,5 м) від осіб з респіраторними симптомами, – йдеться у рекомендаціях для населення.

Більш того, МОЗ висловлюється категорично проти носіння масок для осіб без респіраторних симптомів.

-Носіння маски чи респіратору будь-якого типу не рекомендується. Носіння медичних масок, коли це не показано, можуть спричиняти збільшенню вартості і обмеження для закупівель засобів індивідуального захисту. При цьому нераціональне використання масок і респіраторів створює помилкове відчуття безпеки, що може призвести до нехтування іншими необхідними профілактичними заходами, – наголошують у МОЗ.

А вимоги одягнути маску чи відмова від продажу товару чи надання послуги у магазині, якщо у вас не моє ознак респіраторної інфекції – кашлюк, нежить, температура та ін. – взагалі, прирівнюється до порушення прав людини із застосуванням насильства.

Більш того, вимога щодо обов’язкового використання маски не поширюється на осіб, які за станом здоров’я мають медичні протипоказання щодо носіння маски. А оприлюднення вашого стану здоров’я без вашої згоди заборонено.  

Докладніше із стандартами надання медичної  допомоги «COVID-19» можна ТУТ

Bookmark the permalink.

Comments are closed.