Семен Глузман розповів про зловживання у вінницькій психлікарні

Зловживання службовим становищем лікарів у Вінницькій обласній клінічній психоневрологічній лікарні ім. акад. О.І. Ющенка – непоодинокі. Мали місце діагностичні помилки та примусові медичні експерименти.

Про це знає Президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

Пам’ятаю скандальну історію у Вінниці, коли правозахисник «наїхав» на прокурора – оприлюднив документи про корупцію у прокуратурі. Прокурор, не довго думаючи, зателефонував тодішньому головлікарю психіатричної лікарні ім. Ющенка і скористався «телефонним правом» тиску на головлікаря. Людину вже готували до примусової госпіталізації, але цей громадський діяч приїхав до нас і отримав заключення про відсутність будь-яких ознак психічних відхилень… Ще пригадую випадок – у селі на Вінниччині дві жіночки посперечались за межу. У тієї, що внаглу встановила паркан на чужій землі, син працював у правоохоронних органах. Й ту, що не мала крутих родичів, «упекли» до вінницької «психушки». Ми цю жіночку «витягли», – розповів Семен Глузман.

За його словами, до Асоціації за експертними висновками неодноразово звертались ті, кому було встановлено помилкові діагнози у зв’язку із зловживаннями окремих лікарів. Семен Фішелевич наголошує, що, здебільшого, причини «лікарських помилок» мали економічний характер – використовуючи психіатрію, людей позбавляли посад, житла, статків.

Як правило, психіатри бояться передіагностики, оскільки це колегіальне порушення, що несе кримінальну і, відповідно, матеріальну відповідальність. А наша комісія цим займалась. Я розумів, що за моєю спиною багато пліткують, але мені було важливо допомагати людям. Загалом, було понад 10 000 звернень за 15-ть років і весь архів передано за кордон, – каже очільник Асоціації.

С. Глузман також підкреслив, що сучасні тенденції у реформуванні галузі також сприяють зловживанням: задля отримання фінансування від НСЗУ (Національна служба здоров’я України), необхідно підтвердити кількість ліжкомісць, «роздутих» штатів, закупівлю психотропів…

Окрім того, чималу кількість випускників медвузів слід кудись працевлаштовувати, а професура намагається продовжувати займатись науковою діяльністю. Відтак, аби психіатрична система продовжувала функціонувати й утримувались закриті заклади і обслуговуючий персонал, створюється штучна необхідність у збільшенні кількості клієнтів, що стоять на обліку у психіатричній лікарні.

-Непоодинокі і «квартирні» махінації заради житла та спадку «нахаляву», – підсумував психіатр.

Довідково. Семен Глузман – всесвітньо відомий психіатр, випускник Вінницького медичного інституту (нині – університету), Президент Асоціації психіатрів України, один із авторів Закону України «Про психіатричну допомогу».

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.