Суддя Вінницького міського суду “зложиває працеголізмом”

У Вінницькому міському суді Вінницької області – резонансна подія: суддя проголосила Ухвалу у «рядовій» адмінсправі надурочно. Нащо ж суддя порушила, насамперед, свої трудові права та права учасників процесу. Та чи стане її “зловживання працеголізмом” прикладом для наслідування колегами?

Прокоментувала подію голова Вінницького міського суду Вінницької області Ганна Гайду.

«…порушені у Вашому зверненні питання виходять за межі повноважень голови суду», – відповіла пані Гайду.

Водночас, очільниця суду звернула увагу на рішення Ради суддів України №54 від 25.11.2021 року «Про особливості обліку робочого часу суддів».

У рішенні йдеться про винятки, коли судді можуть вершити правосуддя у вихідні, святкові та неробочі дні, а також у надурочний час. До таких відносяться «…виконання невідкладних або непередбачуваних завдань…». Такими є виконання окремих вимог Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України.

Загалом, судді мають працювати 40 годин на робочий тиждень. Організувати свій час мають так, аби справи розглядались у розумні строки. «Непередбачувані завдання» держава оплачує на загальних підставах, вважаючи цілком достатнім фінансування оплати праці суддям. Тобто, понаднормова праця судді – його власне побажання. Прояви такої «активності» фіксуються.

«Облік робочого часу судді у робочі дні здійснюється відповідальною особою суду», – йдеться у вищезазначеному рішенні Ради суддів України.

Але у відповіді керівниці суду Г. Гайду не має інформації, хто виконує таку роботу у Вінницькому міському суді Вінницької області. Як і не має чіткої відповіді чи етично проголошувати Ухвалу далеко за 18.00, нехтуючи власним часом учасників процесу й інших працівників суду.

«Звернути уваги суддів, що відповідно до частини сьомої статті 56 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” суддя серед іншого зобов’язаний дотримуватися правил суддівської етики, у тому числі виявляти та підтримувати високі стандарти поведінки у будь-якій діяльності з метою укріплення суспільної довіри до суду, забезпечення впевненості суспільства в чесності та непідкупності суддів…», – радить Рада суддів України своїм колегам.

Проте, на практиці для окремих працівників Вінницького міського суду, «високі стандарти поведінки» наразі тільки декларація. Baсk to USSR, де віншували за «вал», а не за якість, схвалювали самопожертву, а не здоровий егоїзм, культивували авторитаризм, а не дотримання прав людини?

Bookmark the permalink.

Comments are closed.