Українці у норвезькому Шієні провели благодійний захід і зібрали понад п’ять тисяч крон для України

Благодійний діаспорний захід для городян провели українські переселенці у перший день зими у місті Шієн (Королівство Норвегія). Давні традиції української культури зацікавили норвезців, а зібрані під час заходу кошти передано до благодійного фонду «Українська громада Норвегії».

«Містечко Шієн на півдні Норвегії невеличке і привітне, як наші райцентри. Рятуючись від військового конфлікту, я із родиною – чоловіком та трьома донечками, виїхала за кордон. Нас гостинно прийняли у цій північній казковій країні, де ми зараз і знаходимось під тимчасовим колективним захистом. На вдячність, об’єднавши зусилля із іншими українськими родинами Сходу, Півдня та Центру, ми провели для містян знайомство із звичаєвою культурою», – розповідає вінничанка Тетяна Довгань.

Захід відбувся у будинку культури Lie Bydelshus. Невеличке приміщення зібрало близько двохсот учасників. Українці навіть не сподівались на такий інтерес й були вдячні гостям.

За словами учасників (а їх було близько тридцяти), вони познайомили присутніх із культурою, звичаями нашого народу, провели короткий історичний екскурс про становлення молодої країни та боротьбу за Незалежність.

Мешканці Шієну із задоволенням взяли участь у конкурсах і вікторинах на знання про Україну, її всесвітньо відомих історичних постатей, діячів культури, спорту. Українці презентували туристичні «родзинки» своїх рідних міст. Розповіли норвежцям про львівську каву, вінницькі фонтани, житомирські шкарпетки, херсонські кавуни, сорочинську ярмарку, одеський оперний театр.

Як годиться, гості частували страви української кухні під запальні українські пісні. А ще отримали неабияке задоволення від майстер класу з виготовлення ляльки-мотанки. Діти продавали свої вироби хенд мейд та смаколики, організували фотогалерею.

Щедрі таланти наших представників у Північній країні допомогли зібрати понад 5000 крон. Кошти було передано до благодійного фонду “Українська громада Норвегії”.

Українці планують зробити подібні заходи традиційними аби ділитись своїми талантами та налагоджувати культурно-економічні зв’язки між країнами.

Автор – Олександр Довгань

Bookmark the permalink.

Comments are closed.