Програма ментального здоров’я українців від Президентки – фікція чи реальність?

До сімейного лікаря скеровує Національна служба здоров’я України людей, які відчувають погіршення ментального здоров’я. Але чому заклади первинної медико-санітарної допомоги економлять на посадах штатних психологів?

Інформацію про психологічні послуги від сімейних лікарів оприлюднено на сайті НСЗУ.

Як запевняють у НСЗУ, сімейний лікар може «помітити симптоми та провести скринінг на депресію. І після результатів скринінгу сімейний лікар скерує пацієнта до відповідного фахівця – психіатра чи психотерапевта».

Йдеться про стани, які клієнт/пацієнт не може подолати самостійно або за допомогою підтримуючого оточення й потребує медикаментозного лікування.

У НСЗУ гарантують безоплатність цих послуг в рамках Програми медичних гарантій НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Також у межах цього пакета сімейні лікарі надають психологічну підтримку членам родини, які доглядають за пацієнтом.

В разі, якщо медикаментозної підтримки людина не потребує, є можливість скористатись послугами психолога.

Так, за номером контакт-центру НСЗУ 16-77 можна уточнити наявність та розташування медичних закладів в регіоні проживання, які надають послуги психолога. Або самостійно скористатись онлайн мапою на сайті НСЗУ.

Наприклад, у місті Вінниці – 16 медичних закладів, які уклали із НСЗУ договір за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах». Однак, жоден із 5-ти комунальних підприємств – Центрів первинної медико-санітарної допомоги до цього переліку не входить.

Тобто, штатних посад психологів там не має.

Довідково. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) була створена в 2018 році. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.